www.marcojorissen.nlMaleisisch
Borneo

Botswana

Johannesburg
naar Nairobi

Equador en Galapagos

Mozambique
Transfrontier

Zambia en
Zimbabwe

Kroatië

Kaapstad
Namibië

Curaçao

Atlantisch Canada

IJsland

Tsjechië

Amerika

Ierland

Alpen

 

 
2014 DE ALPEN

In juni 2014 ben ik weer samen met Niels en Ronald op reis gegaan, net als in 2013.
Dit jaar hebben we gekozen voor een zelf uitgezette route door de Alpen.

Via Salzburg en Kirchberg i.T. naar Tarrenz. Vandaar over de Timmeljoch naar Italië in de omgeving van Merano. Dan verder door de Dolomieten terug naar Oostenrijk en over de Grossglockner Hochalpenstrasse naar het Zillertal.
Na het Zillertal via Liechtenstein naar de Bodensee en als laatste tussenstop het wijngebied "Deutsche Weinstrasse".

Tijdens de reis hebben we kunnen genieten van prachtige uitzichten en diverse mooie berglandschappen. Mede door het prachtige weer is het wederom een overgetelijke reis geworden!

klik hier voor mijn favoriete foto's van de Alpen reis

klik hier voor het XXL fotoalbum van de Alpen reis

 

 

omhoog

 

2013 IERLAND

In 2013 ben ik samen met Ronald en Niels een rondreis gaan maken in Ierland.
Vanaf Amsterdam zijn we naar Dublin gevlogen, waar we onze huurauto hebben opgehaald.
Vanaf Dublin hebben we een 12 daagse rondreis door het zuiden van Ierland gemaakt en ons laten verrassen door gezellige dorpjes en steden, ruige kuststroken en overweldigende landschappen. Tenslotte zijn we weer in Dublin geëindigd.

 

Ruïne van Kells
Blarney Castle
Killarney N.P.

klik hier voor het XL fotoalbum van Ierland

klik hier voor mijn favoriete foto's van Ierland (mini album)

klik hier om mijn blog te lezen van de reis

 

omhoog

2012 AMERIKA

De vakantie van 2012 heb ik besteed om een rondreis te maken door het westen van de Verenigde Staten. Samen met reisgenoot Ronald ben ik naar San Francisco gevlogen. Daar hebben we een auto gehuurd en zijn we de staten California, Nevada, Utah en Arizona doorkruist en hebben we een groot aantal nationale parken bezocht. We hebben de reis afgesloten in Las Vegas. De door ons gereden route was ruim 2.700 mijl (bijna 4.500 kilometer) lang.

De parken die we hebben bezocht zijn Yosemite, Sequoia, Death Valley, Zion, Bryce Canyon, Capitol Reef, Arches, Canyonlands, Monument Valley en de Grand Canyon.
Het was een reis door indrukwekkende landschappen en schitterende nationale parken en een "Grand Final" in Las Vegas, waarbij een bezoekje aan het theater voor een optreden van David Copperfield natuurlijk niet mocht ontbreken.
Deze reis smaakt er naar om in de toekomst nog meer te gaan zien in Amerika!

Yosemite
Mesa Arch
Las Vegas

klik hier voor de foto's van Amerika

klik hier om mijn blog te lezen van de Amerika reis

 

omhoog

 

2011 TSJECHIË

In 2011 ben ik wat dichter bij huis gebleven. Net als vorig jaar Canada en IJsland ben ik samen met Niels (collega hobby fotograaf) naar Tsjechië gereden.
In Tsjechië hebben we eerst een wandeltocht van 6 dagen gemaakt vanuit Jicin door het Boheemse Paradijs. Daarna hebben we Praag bezocht en tot slot nog een 3 daagse berghuttentocht gemaakt door het Reuzengeberte, waarbij we de grens met Polen regelmatig overschreden hebben.

Een verslag van de wandetochten volgt spoedig, maar de foto's staan er alvast op.

Boheems Paradijs
Praag
Reuzengebergte

klik hier voor de foto's van het Boheemse Paradijs

klik hier voor de foto's van Praag

klik hier voor de foto's van het Reuzengebergte

 

 

omhoog

2010 IJSLAND

Omdat we op de terugweg van Atlantisch Canada een tusselanding hadden in Reykjavik hebben we besloten om hier ook nog 3 dagen te verblijven.

Reykjavik
Krisuvik
Gullfoss
klik hier voor de foto's van IJsland

 

omhoog

 

2010 ATLANTISCH CANADA

In Juli 2010 heb ik een reis gemaakt door Altlantisch Canada. Ik heb de provincies Nova Scotia, New Brunswick en Prince Edward Island bezocht.
Dit keer geen groepsreis, maar zelf met de auto.

 

 

1. vlucht van Amsterdam – Halifax
2. ‘Lighthouse Route’ naar Liverpool of omgeving
3. vrije dag om te wandelen langs de schitterende kustlijn
4. rit naar Kejimkujik Park
5. ferry van Digby naar Saint John
6. ferry naar Grand Manan
7. walvisexcursie per zeilboot
8. rit langs de Miramichi rivier en avondexcursie op zoek naar elanden
9. naar Kouchibouguac NP en zwarte beren observatie
10. via Hopewell Rocks naar Prince Edward Island, Charlottetown
11. vrije dag met zeehonden observatie
12. per ferry terug naar Nova Scotia, Cheticamp
13. walvisexcursie vanuit Cheticamp
14. hele dag om de Cabot Trail te rijden naar Baddeck
15. rit terug naar Halifax, huurauto inleveren en vlucht terug
16. In de vroege ochtend aankomst Reykjavik (IJsland)
17. IJsland
18. IJsland en late avond terug naar Amsterdam

Peggy's Cove
Bultrug walvis
Hopewell Rocks
klik hier voor het album Atlantisch Canada

omhoog

 

 

2010 CURACAO

In Juni 2010 ben ik voor mijn werk naar Curacao gegaan om drie Sorsa omsnoeringsmachines te plaatsen en in bedrijf te stellen.

klik hier voor de foto's
2009 CAPE TOWN TO NAMIB

In 2009 toch weer terug naar Afrika. Namibië stond ook nog altijd hoog op de lijst. Deze reis heb ik gemaakt met het Zuid Afrikaanse Sunway Safaries en weer in een internationaal gezelschap.

Voordat de reis vertrok had ik eerst 2 dagen de tijd om Kaapstad te verkennen. Een dag heb ik besteed aan de dag zelf, en één dag om de tafelberg te beklimmen vanuit Kirstenbosch.

De eerste dag zijn we eerst de penguins gaan bezoeken op Boulders Beach en daarna een bezoek gebracht aan Kaap de Goede Hoop en Houtbaai.
Vervolgens zijn we noordwaards gegaan en overnacht in het rotsgebied Cederberg. De volgende stop de de Fish River Canyon, na de Grand Canyon in Amerika de grootste Canyon van de wereld. Daarna de grens overgestoken met Namibië en een kanotocht gemaakt op de Oranjerivier. Dan begint het woestijngedeelte. Door de uitgestrekte vlaktes naar het prachtige duinengebied, de Sossusvlei en Deadvlei. Ook nog een bezoek gebracht aan Sesriem Canyon. De route ging verder via Swakopmund, de zeehondenkolonie van Cape Cross en Spitzkoppe naar Etosha. Onderweg zijn we nog op bezoek geweest bij een lokale Himba stam. In Swakopmund heb ik nog een middag met een quad en gids door de duinen gecrossd om het "Parijs-Dakar" gevoel te krijgen.
In Etosha, het bekende nationale park van Namibië hebben we de nodige gamedrives gemaakt. Ook heb ik nog een nightdrive gemaakt en wat uurtjes gespendeerd aan de s'nachts verlichte waterput nabij het kamp.
De reis eindigde voor mij in de hoofdstad van Namibië, Windhoek. Vanhieruit ben ik via Johannesburg en Londen naar Brussel terug gevlogen. De rest van het reisgezelschap ging na Windhoek nog door Botswana tot aan Victoria Falls.

 

Kaapstad
Dune 45
Oryxen in Ethosha NP
Meer foto's van Kaapstad naar Namibië klik hier

omhoog

 

2008 KROATIË

In 2008 even geen grote reis omdat ik dit jaar mijn appartementje in Roosendaal heb gekocht. Wel even lekker er tussen uit met Maurice, Jean-Pierre en Ronald. Met de auto zijn we naar Kroatie gereden waar we verbleven in Porec. Verder nog een paar dagen bij de Plitvice meren geweest, de dorpen in Istrie verkend en een dag met de boot overgestoken naar Venetië.

Porec
Plitvice meren
Rovinj
Meer foto's van Kroatie klik hier

omhoog

 

 

2007 ZAMBIA & ZIMBABWE

Zonder enige twijfel de mooiste Afrika reis die ik tot nu toe heb gemaakt is die van 2007, door Zambia en Zimbabwe. De landschappen van Zambia en Zimbabwe en de natuurparken zijn G E W E L D I G ! ! ! en als ik iemand een reis naar Afrika moet aanraden, DEZE!

De reis heb ik gemaakt met Sawadee, net als de reis naar Ecuador. Het gezelschap was geheel Nederlands en één Zwitserse. Ook deze reis was weer mooi en gezellig!

ZAMBIA GEDEELTE

Met de Grootste wildconcentratie is South Luangwa is een van de mooiste parken van Afrika. Het is de 'geboorteplaats' van de wandelsafari, waarbij je met een ranger te voet op zoek gaat naar sporen en dieren. Tijdens een spannende nachtsafari lichten in het zoeklicht de ogen op van nachtdieren als luipaarden en genets. Overdag passeren buffels, leeuwen en giraffen ons open voertuig. We kamperen tussen het wild en regelmatig lopen er nijlpaarden en olifanten tussen onze tenten!

Zambiaans juweel Het Kafue Park is een juweel. De Kafue-rivier en de savannes in dit park - met 22.000 km² één van het grootste ter wereld - herbergen een grote variatie aan dier- en vogelsoorten. Ideaal dus voor gamedrives en wandel-, nacht- en bootsafari's. Voor vogelliefhebbers is Lochinvar Park een waar eldorado. Er zijn hier meer dan 400 vogelsoorten waargenomen!
We kamperen een nacht bij Mukambi Safari lodge, bekend van het tv programma "van Amstelveen naar Afrika."

ZIMBABWE GEDEELTE

Kanoën langs nijlpaarden Mana Pools staat op de Unesco werelderfgoed lijst, en met recht! De floodplains en rivier bieden een onderkomen aan olifanten, impala's, waterbokken, krokodillen en meer dan 350 vogelsoorten. In de rivieroevers nestelen soms honderden karmijnrode bijeneters. Vanuit je kano is het gemakkelijk om wild te spotten. Daarnaast behoren een wandelsafari of gamedrive tot de mogelijkheden.

Lopend op zoek naar wild Het Matusadona Park strekt zich uit langs de oevers van het Karibameer. De door het opkomende water verdronken bomen steken boven het water uit en vormen een bizar decor. Hier komen olifanten en nijlpaarden drinken en krokodillen zoeken er koelte tussen de waterhyacinten. De aantrekkingskracht van dit park is voornamelijk het vele wild en de uitzichten over het meer. Ideaal dus voor een wandelsafari of gamedrive. Aan het einde van de reis is het goed vertoeven bij het zwembad aan Lake Kariba.

 

Burchells Zebra
Lake Kariba
zwarte Neushoorn heel dicht bij
Meer foto's van Zambia-Zimbabwe klik hier

omhoog

 

2006 MOZAMBIQUE TRANSFRONTIER ADVENTURE

Na een reis op het Zuid Amerikaanse continent kriebelt het toch weer te veel el wil ik in 2006 terug naar Afrika. Begin 2006 boek ik een reis naar Oeganda, maar deze gaat helaas niet door. De reis naar Mozambique en Zuid Afrika stond ook al een tijdje hoog op de verlanglijst dus werd het deze.

Ik reis wederom met Drifters, netals bij de Botswana en Great Africa Adventure. Het reisgezelschap is weer internationaal. Ik ben de enige Nederlander. Verder 2 Duitse vrouwen, een Canadees stel en een Amerikaan met zijn Zuid-Afrikaanse vrouw.

Op een kruispunt van beschavingen, culturen en landschappen, door de tijden heen beïnvloed door nomadische volkeren, Arabische handelaren, Britse zeelieden en Portugese kolonisten. Daarna verscheurd door meer dan 20 jaar burgeroorlog.
Nu de vrede weer terug is, de economie snel groeiende is en het toerisme terug opleeft biedt Mozambique de reiziger een schat aan natuurschoon, ongerepte wildernis, schitterende stranden en een unieke schat aan cultuur.

Deze reis combineert de bekende attracties als het Kruger park en het Hluhluwe nationaal park, waar de dieren in hun natuurlijke omgeving te zien zijn met het nog maar recent geopende Transfrontier park en de Banhine/Zinave wildernis.

Tijdens de reis doorkruisen we het Mozambique deel van het Transfrontier Park, gebruik maken van ruige bushtracks, en we kamperen in het wild op afgelegen, onbedorven bushcamps met ongelofelijke uitzichten op de bush. Tijdens de reis bezoeken we ook natuur en cultuur attracties en we verblijven op de mooie stranden van de Indische oceaan. We verblijven een nacht vlak bij de hoofdstad Maputo, waar we de bijna latino cultuur ervaren en genieten van de stad voordat we de baai oversteken met de ferry om de zuidelijke kustlijn en het Maputo Elephant Reserve.

Voor deze reis maken we gebruik van een 4x4 expeditie truck en de reizigers moeten rekening houden met vertragingen en ongemakken die dergelijk ruig terrein met zich mee brengt. Slechte wegen, overstromende rivieren en andere factoren die buiten de macht van de reisorganisatie liggen kunnen onverwacht avontuur veroorzaken. Een flexibele instelling is noodzakelijk voor deze reis!

De reis vertrok vanuit Johannesburg richting het noorden waar we een bezoek brachten aan de Blyde River Canyon, één van de grootste canyons ter wereld. Overnachten deden we in het Balule Bushveld Camp, een privé reservaat aan de rand van het Kruger park.
De volgende dagen hebben we het Kruger park verkend. Ik moet zeggen, na de parken in Zambia en Zimbabwe te hebben gezien zijn de overbekende parken als het Kruger toch wel een beetje tegenvallend.
Vanuit het Krugerpark reizen we door en steken we de grens over met Mozambique en komen dan in het Transfrontierpark terecht, zoals dit natuurpark heet dat aan het Krugerpark grenst. De wegen zijn haast onbegaanbaar en het is maar goed dat we een 4x4 expeditietruck tot onze beschikking hebben. Regelmatig moeten we stoppen om omgevallen bomen van de weg te halen alvorens we onze weg kunnen vervolgen. Ook dienen we de route enigzins aan te passen omdat we de Limpopo rivier niet kunnen oversteken. Na een paar lange dagen komen we aan in Vilanculos, waar we een dag naar de Bazaruto Archipel varen met een originele Dow (Afrikaanse zeilboot) om daar te gaan snorkelen aan de schitterende stranden van deze paradijselijke eilanden.
Vervolgens gaat de reis naar naar Inhambane waar we verblijven op het Barra Beach. Onderweg hiernaar toe begeeft één van de wiellagers van onze truck het en met pijn en moeite weten we de lodge te bereiken. Het gevolg is wel dat we hier in plaats van de geplande 2 dagen nu 3 dagen zullen verblijven omdat de wiellagers hier nergens te krijgen zijn en er twee monteurs uit Johannesburg moeten komen om ze te vervangen.
Een drama is dat niet want het is een prachtig strand, en het is er uitzonderlijk rustig. De eerste dag heb ik een duiktoer gemaakt. De volgende dag was een snorkeltour geplant maar helaas waait het te hard om uit te varen en moeten we de walvishaaien en reuzemanta's missen.
De vertraging heeft tot gevolg dat we wederom de route moeten aanpassen om weer op tijd terug in Johannesburg te zijn en er wordt besloten om het Elephant Reserve van de lijst te skippen. We rijden naar de hoofdstad Maputo en vandaaruit terug naar Zuid Afrika, waar we nog een paar nachten verblijven in het Zululand. Hier bezoeken we het nationaal park Hluluwe. Een uitstekend park als je graag neushoorns wilt zien. Het is een vrij compact park maar wel een echte aanrader.
Hierna reizen we terug naar Johannesburg om de volgende dag terug naar Amsterdam te vliegen.

Dit was een reis met grote verschillen. De bekende toeristische plaatsen afgewisseld met uitgestorven plaatsen en plaatsen waar weinig toeristen zijn geweest. Het reisgezelschap was echt uitstekend en een prima sfeer. En zoals tot nu toe altijd bij Drifters, een uitstekende gids/chauffeur/kok!

 

school in Mozambique
Barra Beach
de "groep" en Nelly, onze 4x4 truck
Meer foto's van Mozambique Transfrontier klik hier

omhoog

 

 

2005 EQUADOR EN GALAPAGOS

Ecuador is prachtig en veelzijdig en kent vele gezichten. De Indianenmarkten, de koloniale steden en de goed bewaarde overblijfselen van de Incacultuur zijn allemaal even boeiend. Daarnaast heeft het land een schitterende natuur. Denk maar aan het majestueuze Andesgebergte met zijn besneeuwde vulkaantoppen en glasheldere meren, waar we tijdens de vierweekse reis een indrukkende trektocht maken. We bezoeken het tropische regenwoud van het Amazonegebied en natuurlijk de grandioze Galápagos Eilanden. De reis heb ik geboekt bij Sawadee, een Nederlandse organisatie. Het reisgezelschap bestaat enkel uit Nederlanders en een paar Belgen.

Vanaf Schiphol vlieg ik, met tussenstops op Bonaire en Guayaquil naar de hoofdstad van Ecuador, Quito. Quito ligt op een hoogte van 2850 meter boven zeenivo en is na La Paz in Bolivia de hoogst gelegen hoofdstad van de wereld. We ontdekken de koloniale stad met zijn vele pleinen en historische gebouwen.
We vervolgend de route in de richting van Otavallo, een bekende Indianenstad. Onderweg houden we nog halt bij "El Mitad del Mundo", het middelpunt van de aarde. Hier bevinden zich de gps coördinaten 00.00.00. Ook is hier een klein museum waar men de wonderen van de evenaar kan aanschouwen.
Nabij de plaats Otavallo overnachten we bij de plaatselijke bevolking. Ik overnacht bij de boeren familie Bonita en ze laten mij hun dagelijks leven zien, en s'avond nuttig ik een eenvoudige maaltijd bij hun.
Een dag later maken we met een kleine groep een zware wandeling rond het Cuicochameer. De uitzichten zijn prachtig hier in de Andes.
De route gaat verder naar Thermas Pappelacta, waar we kunnen genieten van de heerlijke, warme vulkanische baden. Nadat we heerlijk gerelaxed hebben hier in de baden vervolgen we de volgende dag de route richting het Amazone regenwoud. We overnachten aan de rand van de jungle in Misahuali. De volgende dag varen we per boot de jungle in over de Rio Napo. Bij een zijtak van deze rivier brengen we 3 dagen door in de jungle.
Teruggekomen uit de jungle overnachten we nog een keer in Misahuali voordat we terug de bergen in gaan. In Banos hebben we een dag vrij die ik benut om een dag te gaan raften op de wilde bergrivier. Daarna zijn de plaatsen Riobamba en Salasaca aan de beurt. We bezoeken de Indianenmarkt van Guamote, waar (gelukkig) heel weinig toeristen te vinden zijn. De markt is heel indrukwekkend en zeker een bezoek waard.

Hierna brengen we nog een dag door op de hoogste vulkaan ter wereld, de Chimborazo. De top van de Chimborazo is 6310 meter hoog. Met onze bus kunnen we maar bij een berghut komen op een hoogte van 4800 meter. Hier kunnen we nog een wandeling maken naar een refugio (berghut) op 5000 meter. Er ligt sneeuw, het is mistig en erg koud en het klimmen op deze hoogte is echt een zware opgave.
De volgende dag maken we een toeristische treinrit naar Nariz el Diablo, oftewel de Duivelsneus. Ik maak de reis op het dak van de trein. Dit is dé manier om van de prachtige uitzichten te genieten.
Ook bezoeken we nog de ruines van Ingapirca, de grootste Inca ruines van Ecuador.
De volgende stad die we aandoen is Cuenca, alweer een prachtige koloniale stad. Hier splitst de groep zich in 2 delen op. Er is een groep die niet naar de Galapagos eilanden gaat maar een alternatieve route neemt. Wij gaan wel naar de Galapagos en dus vertrekken wij de volgende dag al voor een bezoek aan het natuurpark Las Cajas. Las Cajas is een prachtig natuurpark met schitterende landschappen en uitzichten. Het ligt tussen de 3500 en 4200 meter hoogte en is 30.000 hectare groot.
Nadat we hier een wandeling hebben gemaakt dalen we af uit het hooggebergte, door een prachtig stuk nevelwoud, naar de havenstad Guayaquil. Hiervandaan vertrekken we een dag later per vliegtuig naar de Galapagos eilanden. We komen als eerste aan op San Christobal, waar we inschepen op ons jacht de Fragata, waar we de komende 5 dagen op zullen verblijven. We vertrekken direct in de richting van het eiland Santa Fé. Hier vinden we ontelbaar veel zeeleeuwen, krabben en blauwvoet Jan van Genten. De volgende dag bezoeken we het eiland Santa Cruz, waar we het Charles Darwin Centre bezoeken. De volgende nacht varen we naar het eiland Floreana. Ook hier maken we weer een wandeling en snorkelen we tussen de witpunt rif haaien bij de Devils Crown.
In de nacht verplaatsen we ons weer met ons jacht naar het eiland Espanola waar we de unieke zeeleguanen kunnen zien. Ook nestelen hier veel albatrossen. Het is echt ongelofelijk dat de dieren hier totaal geen angst van mensen hebben (door de geisoleerde ligging van de eilanden kennen ze geen gevaar). Ze broeden soms midden op de wandelpad en er komen hier vele diersoorten voor die nergens anders ter wereld voor komen.
Na ons bezoek aan de Galapagos Eilanden vliegen we terug naar Guayaquil waar we nog een dag vrij te besteden hebben. Ik boek nog een walvistoer. Met een busje rijden we in een paar uur naar het plaatsje Salinas vanwaar we met de boot op zoek gaan naar de bultrug walvissen, die we ook nog vinden.

Hierna zit het er op en vliegen we terug naar Amsterdam.

 

Banos
Las Cajas
zeeleguanen op Espanola
Meer foto's van Ecuador en Galapagos eilanden klik hier

omhoog

 

 

2004 GREAT AFRICA ADVENTURE (JOHANNESBURG TO NAIROBI)

Het is waar... voordat ik naar Botswana ben geweest vertelde men mij dat als men Afrika eenmaal bezocht had...... men terug wil.
Ditmaal pak ik het gelijk goed aan. Een 31 daagse tocht zal me overland van Johannesburg (Zuid Afrika) naar Nairobi voeren. De tocht maak ik wederom in internationaal gezelschap met Drifters. De groep is dik keer niet groot, slechts vijf personen nemen deel aan deze reis. Buiten mij bestaat het gezelschap nog één Nederlander, een Australier, een Noor en een Canadese.

Nadat we Johannesburg hebben verlaten overnachten we in het noorden in een Bush Camp in de Limpopo vallei, voordat we de volgende dag de grens met Zimbabwe oversteken. In Zimbabwe bezoeken we de ruines van Great Zimbabwe en de natuurparken Matopos en Hwange, waar we gamedrives maken en met Ian te voet op zoek gaan naar neushoorns, die we ook gevonden hebben! Indrukwekkend om te voet op een paar meter van zo'n gigantisch beest te staan.
Hierna rijden we door naar de Victoria watervallen. Hier ben ik vorig jaar ook al geweest maar het blijft geweldig mooi. Dit keer maak ik een helicoptervlucht en een wandeling. Ook ga ik mee een partijtje golfen op de golfclub van Vic Falls.
Na de watervallen maken we een driedaagse kanotocht op de Zambezi rivier, op de grens van Zimbabwe en Zambia. Hierna gaan we naar het South Luangwa National Park, een schitterend natuurpark in het noorden van Zimbabwe. We maken hier een aantal gamedrives en gamewalks. South Luangwa is één van de mooiste parken waar ik geweest ben ik Afrika.
Na deze inspanningen is het tijd voor een aantal dagen ontspanning. Dit doen we in Malawi aan het Lake Malawi, een gigantisch meer. Op twee verschillende kampeerplaatsen (Kande Beach) en Chitimba Beach)hebben we de nodige tijd om te relaxen.
Dan komt de reis naar Zanzibar. Met de truck rijden we naar Dar-es-Salaam in Tanzania en vandaar gaan we per catamaran naar Zanzibar, een schitterend eiland. We bekijken de bezienswaardigheden van Stone Town, maken een kruidentour (Zanzibar is beroemd om zijn kruiden en specerijen), maken wat wandelingen en er is volop gelegenheid om te snorkelen en te duiken (wat ik dan ook volop doe).
Na het prachtige Zanzibar is het weer tijd om een aantal dagen de natuur in te gaan. We gaan naar één van de bekendste parken (bekend van vele natuurdocumantaires op tv), de Serengeti met aansluiten de Ngorogoro krater. We zien hier ontzettend veel wild. Leeuwen, cheeta's, luipaarden, olifanten, gnoes, zebra's, buffels, etc etc.
Als we alle dieren en de prachtige landschappen hebben gezien reizen we door naar de eindbestemming, de hoofdstad van Kenia, Nairobi.

olifanten in Serengeti NP
nijlpaarden in South Luangwa NP
op Zanzibar
Meer foto's van Great Africa Adventure klik hier

omhoog


2003 BOTSWANA ADVENTURE

Na de reis op Borneo heb ik de smaak te pakken gekregen en ben ik het jaar er op naar Botswana gegaan. Via het Nederlandse African Holidays heb ik een reis geboekt bij het Zuid Afrikaanse Drifters. Met een internationaal gezelschap (Duitsers, Amerikanen, een Oostenrijker, een Chileen en ik als enige Nederlander) zijn we vanuit Johannesburg vertrokken richting Botswana.

De éérste nacht in Botswana brengen we door in het kamp bij Nata. Hierna gaan we naar de Makgadigadi Pans, enorme zoutpannen. We overnachten wild (zonder voorzieningen) midden in een zoutpan. Hierna reizen we door naar Maun en naar de Okavango Delta. Ook hier doen we aan wildkamperen op verschillende eilanden in één van de mooiste en meest bijzondere gebieden op aarde. We kamperen er letterlijk tussen de nijlpaarden, olifanten, hyena's en leeuwen (onze tenten vormen de enige bescherming). Dit wildkamperen is een ervaring die ik iedereen kan aanbevelen!
Na de Okavango Delta is het heerlijk om weer even te kunnen douchen en gaan we verder naar de natuurparken Moremi, Savuti en Chobe. Ook hier kamperen we weer in het wild (het begint te wennen). In Chobe zien we onvoorstelbaar grote kuddesmet olifanten.
Na deze tijd in het wild is het wel even wennen als we weer in de bewoonde wereld komen. Als laatste staat een overnachting op Sikoma Island op het programma en verblijven we een paar dagen in Victoria Falls. Natuurlijk mag een bezoek aan de wereldberoemde Victoria watervallen niet ontbreken. Ik wandel er langs en maak er een vlucht boven met een ultralight vliegtuigje.
Na Victoria Falls eindigt de reis weer waar hij begon, in Johannesburg.

per mokoro door de Okavango delta
olifanten zat in Botswana
per ultralight over de watervallen
Meer foto's van Botswana Adventure klik hier

omhoog

 

2002 MALEISISCH BORNEO (SABAH EN SARAWAK)

De eerste grote reis die ik heb gemaakt bracht me op Borneo. Een tocht door het Maleisische deel van dit eiland, door Sabah en Sarawak.
De reis heb ik gemaakt met Djoser, samen met Maurice , Ronald en Anniek.

De reis ging van start in de stad Kuching. Vanhieruit zijn we naar het nationale park Bako gegaan. Een schitterend, klein park aan de kust. Daarna terug naar Kuching om vervolgens een paar dagen te verblijven bij de koppensnellers van Borneo, de Iban in hun longhouses. De route ging verder via Sibu naar het nationale park Simulajau, waar we een aantal prachtige wandelingen hebben gemaakt. Daarna naar de grotten van Niah en het Mulu NP waar we het spectaculaire uitvliegen van de vleermuizen hebben meegemaakt. Daarna via Miri naar de Mount Kinabalu, met 4105 meter de hoogste berg van zuidoost Azië. De berg hebben we in 2 dagen tijd bedwongen. Na deze beklimming zijn we naar Sukau gegaan en hebben we Sandakan (orang utan sanctuary) bezocht. Als afsluiting naar Kota Kinabalu om te duiken en te snorkelen.

Bako national park
Op de top van Mount Kinabalu (4105m)

omhoog

 

 

 

 

© 2010 Marco Jorissen